top of page
Search
  • Writer's pictureDamir Durackovic

Revenue management ali kako postaviti ceno za Airbnb?

Updated: Jan 30, 2020


Večina vas verjetno prvič sliši za besedno zvezo revenue management. Še posebej v povezavi z oddajanjem preko Airbnb. Za kaj sploh gre?


Hotelske verige v tujini imajo zaposlene, ki se ukvarjajo samo s postavljanjem cen nočitev hotelskih sob oz. apartmajev. Stalno bdijo nad cenami in jih spreminjajo, prilagajajo (fine tuning). Vsak dan, 10 ur na dan.


Kaj pa mi?


Se ukvarjamo s cenami naših namestitev? Cel dan? Vsak dan? Imamo sploh strategijo cen? Da, sezonsko jih že postavimo, za novo leto potrojimo cene, pa nastavimo last minute popuste, kar omogočajo platforme kot je Airbnb. In zadeva deluje. Rezervacije prihajajo, vsak mesec je boljši, zasedenost raste. No vsaj do avgusta. Potem se obrne navzdol, za novo leto malo gor in tako do aprila. Temu pravimo sezonskost cen oz. seasonality. Gre le za enega od parametrov.


Slika1: Prikaz sezonske postavitve cen. Različne barve pomenijo različne cene.


Je tukaj še kaj več?


Seveda je. Tako kot pri vsaki stvari. Cela znanost. In ta znanost bazira tudi na podatkih pretekle prodaje. Torej je dobro imeti veliko apartmajev, veliko let in veliko prodanih nočitev. Cene od soseda danes ne bodo dovolj za uspešno prodajno strategijo.


Slika 2: Prikaz nabora pravil, ki vplivajo na vse parametre rezervacije in cene zanjo


Kaj bi zato še morali narediti? Kako bi morali postaviti svoje cenike? Kaj vse moramo upoštevati pri tem in kako doseči, da bomo imeli čim višjo povprečno ceno nočitve, čim daljše rezervacije, narejene čim prej in najboljši možni izkupiček?


Odgovore na našteta vprašanja in še veliko več lahko izveste, če zaupate oddajanje vaše nepremičnine ekipi, ki pozna in upravlja s prodajnimi podatki ne samo za Ljubljano, ampak tudi za Piran, Portorož, Pokljuko, Bled, Kranjska Goro… Poleg tega pa imamo tudi najbolj dodelano politiko upravljanja cen v Sloveniji. Vsaj po besedah največjega slovenskega ponudnika sistemov za upravljanje rezervacij.


Zaupajte oddajanje vašega apartmaja pravi ekipi. Airbnb, stress free.


Damir Duračković

Vaš Airbnb svetovalec

51 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page