top of page
Search
  • Writer's pictureDamir Durackovic

Odgovorno oddajanje stanovanj preko Airbnb

Updated: Jan 29, 2020

Ali je mogoče oddajati stanovanje preko Airbnb in biti hkrati v dobrih odnosih s sosedi? Kaj jih pravzaprav moti in kaj lahko naredimo, da bo motečih situacij čim manj oz. jih celo preprečimo?


Največji stresor v našem življenju je hrup. Nihče ga ne mara, še najmanj pa v nočnih urah. In ravno hrup je tisti, ki sosede najbolj moti. Bodisi glasna hoja, bodisi večerno druženje ali pa celo zabavanje v stanovanju, bodo vaše sosede pripeljale do tega, da bodo začeli ukrepati proti vam in vašim gostom. V naši 14-letni zgodovini kratkoročnega oddajanja sob gostom smo doživeli že vse. Od policije, do groženj in celo fizičnega napada.


Kaj lahko storite, da se temu izognete?


Veliko. Sosede poleg naštetega moti tudi zvonjenje na napačne (njihove) zvonce pred vhodom, puščanje smeti na hodniku, parkiranje na široko poleg njihovega parkirnega prostora (v svoj avto ne morejo brez gimnastičnih veščin), do večernega kuhanja hrane s strani gostov iz bližnjega vzhoda v času ramazana. Veliko bolj ali manj utemeljenih očitkov, ki se jim lahko izognemo skoraj v celoti.


Pri Rentpalu delamo veliko na preventivi - da do takšnih motenj sploh ne pride. Na vsakem koraku je potrebno poudarjati, da gre za večstanovanjsko hišo (v primeru, ko je temu tako). Da so tu stanovalci - domačini, ki želijo živeti normalno in mirno življenje. Da zabave niso dovoljene, da bomo manjše količine smeti odnesli mi in jim razložili, kje in kako jih bodo odlagali sami. Kateri zvonec je njihov in naj nikakor ne zvonijo drugje.


V Rentpalu si pomagamo s tehnologijo


Če se vrnemo k hrupu, se ne gre zanašati na to, da bodo gostje vedno upoštevali vaša opozorila. In tukaj smo napravili korak naprej. V Rentpalu uporabljamo tehnologijo, ki meri hrup v stanovanju. Takoj ko je hrupa preveč, smo o tem obveščeni. Tudi število ljudi znamo določiti - z napravo, ki meri temperaturo, vlažnost in ogljikov dioksid, ki ga vsaka oseba izdiha približno enako. Če je oseb preveč, je tudi ogljikovega dioksida več, kot bi ga smelo biti. Kjer je preveč ljudi, je tudi preveč hrupa.Tehnologija nam torej omogoča, da takoj odreagiramo. Pokličemo gosta in mu prepovemo nadaljne zabavanje v stanovanju. In po navadi se opravičijo ter gredo v enega od bližnjih lokalov ali diskoteko. Bolje, da to naredimo mi, kot jezen sosed ali policija.


Poleg omenjenih prednosti lahko s to tehnologijo določimo, kdaj je gost prišel ali odšel iz stanovanja (check in in check out), kar nam pomaga pri upravljanju čistilnega servisa, merimo temperaturo in varčujemo z energijo. Če je gost pozabil prižgano klimo, bomo to kmalu vedeli.


Torej da, mogoče je odgovorno oddajati stanovanje gostom. Odgovorno do sosedov, lastnikov in okolja.


Če se tudi sami soočate z opisanimi izzivi in iščete ustrezne rešitve, smo v Rentapalu vedno na voljo, da odgovorimo na vaša vprašanja.


Damir Duračković

Vaš Airbnb svetovalec


172 views0 comments
bottom of page